Imprimir

"Fe + Caridad = Misión"

Fe + Caridad. No es legítimo separar, y menos, oponer, fe y caridad, dos virtudes teologales íntimamente unidas. “La existencia cristiana consiste en un continuo subir al monte del encuentro con Dios para después volver a bajar, trayendo el amor y la fuerza que derivan de este, a fin de servir a nuestros hermanos y hermanas con el mismo amor de Dios” (Benedicto XVI). Contemplación y acción están llamadas a coexistir e integrarse. La acogida salvífica de Dios, su gracia, su perdón por la fe orienta y promueve las obras de la caridad.

  = Misión. La mayor obra de caridad, que nace de la fe, es la evangelización. “Ninguna acción es más benéfica y, por tanto, caritativa hacia el prójimo que partir el pan de la Palabra de Dios, hacerle partícipe de la Buena Nueva del Evangelio [...]: la evangelización es la promoción más alta e integral de la persona humana” (íd.). El anuncio del Evangelio se convierte en una intervención de ayuda al prójimo, justicia para los más pobres, posibilidad de instrucción y asistencia médica, entre otras implicaciones sociales.

 

Imprimir

Recollida d'aliments a Monnars

Des de càritas parroquial de Sant Cosme i Sant Damià agraïm la iniciativa de l'associació de veins del Molnàs que el passat diumenge va aconseguir un gran recapte d'aliments, que ens permetrà continuar donant servei als usuaris de la nostra parròquia.

En les fotos podem veure els responsables de la iniciativa, junt al P. Mario, als que felicitem i amb un molt fort agraïment per a tots els veïns que ens ajuden dia a dia amb aliments, i també amb joguines, roba, llibres i altres elements que potser ja no els hi fan falta però ajuden a estar un xic millor a d'altres.

Ben aviat arribarà el temps de Nadal i els recaptes i la solidaritat fluiran pertot arreu de manera quasi espontània, el que els veïns de Molnàs ens demostren en aquest moment és que, com d'altres, ells son solidaris dia a dia.

Amb xifres a la mà Càritas parroquial ajuda a unes dues-centes famílies mitjançant un repartiment setmanal altern on s'atenen quaranta famílies de forma continuada.

Actualment estem treballant en diversos plans de millora per a donar una millor atenció a la persona. Qualsevol és cridat a col·laborar, només cal que ens vingueu a veure els dimarts a la tarda al Santuari de Loreto.

Un cop més gràcies!!

Imprimir

Visita pastoral Sta Tecla llevant

Dijous 30 varem gaudir de la visita de l'Arquebisbe Jaume Pujo, va fer visita pastoral a la parròquia de Sant Cosme i Sant Damià de Molnars tot celebrant l'eucaristia a la residència Santa Tecla Llevant on va administrar la unció als malalts.

Dijous 30 vaig anar de visita pastoral a la parròquia de Sant Cosme i Sant Damià de Molnars: vaig celebrar l'eucaristia a la residència Santa Tecla Llevant on vaig administrar la unció als malalts.
Imprimir

Sant Cosme i Sant Damià

Sant Cosme i Sant Damià (Κοσμάς και Δαμιανός, Kosmás kai Damianós), els Sants Metges (Aràbia?, s. III - Cir o Aegea de Síria (Cilícia), actual Ayas (Turquia), 303), foren dos famosos metges, germans, que moriren màrtirs en les persecucions de Dioclecià. Són venerats com a sants en totes les confessions cristianes.

Vida i llegenda

Les fonts recullen diverses tradicions diferents, que els fa asiàtics (tradició de Constantinoble, estesa a l'Església ortodoxa), romans (tradició siríaca) o àrabs (tradició romana, estesa a occident). Totes tres tradicions coincideixen que eren germans bessons i metges, i que van fer guariments poc menys que miraculosos.
La tradició occidental els fa nascuts a Aràbia, al si d'una família rica. El seu pare es converti al cristianisme i morí en una persecució a Cilícia, mentre que la mare, Teodota, també cristiana, els va educar. Van aprendre medicina a Síria i la van exercir al port d'Aegea de Síria (Cilícia, actual Ayas, Turquia), al golf d'Alexandreta. Molt pietosos, no cobraven els seus serveis, per la qual cosa eren anomenats amb el terme grec Anàrgiroi ("sense diners"); aplicaven així la dita evangèlica: "El que veu rebre de gràcia, doneu-lo de gràcia".
Durant la persecució dels cristians de Dioclecià (284-305) foren detinguts pel prefecte Lísies de Cilícia i, en no voler abjurar del cristianisme, foren martiritzats. Les passiones parlen de "cinc cops martiritzats"; segons les fonts foren lapidats, però les pedres retornaven contra els botxins, o fuetejats, crucificats i assagetejats (també les sagetes es tornaren contra els soldats), o llençats al mar amb una pedra al coll, aconseguint surar-ne i, finalment, cremats en un forn. La tradició més coneguda fa que, finalment, foren decapitats, juntament amb els seus deixebles: Àntim, Leonci i Euprepi, a Cir, prop d'Antioquia de Síria.

Miracles

El seu miracle més conegut és el que van fer quan un malalt tenia la cama gangrenada: la van tallar i la van substituir miraculosament per la d'un negre que havia mort poc abans, quedant el pacient completament guarit.
Només una vegada van acceptar una recompensa: tres ous que va donar la pagesa Pal·làdia a Damià, per haver-la guarit. Cosme, segons una llegenda, en fou tan decebut que els hagués acceptat que va dir que volia ésser sebollit lluny del seu germà. Quan en recolliren els cossos després del martiri, volgueren respectar la voluntat de Cosme i enterrar-los separats, però un camell ho impedí: miraculosament, va parlar i va dir que Damià només havia acceptat els ous mogut per l'esperit de caritat i per evitar que la dona se sentís humiliada en refusar-ne el do. Llavors, foren enterrats un a la vora de l'altre.

Veneració

El culte fou immediat a la seva mort, i eren invocats com a taumaturgs. El bisbe Teodoret de Cir, abans del 450 parla ja del repartiment de les seves relíquies, enviades a nombroses esglésies de Jerusalem, Egipte i Mesopotàmia. Justinià I els dedicà una església a Constantinoble que esdevingué meta de pelegrinatge. A Roma Fèlix IV (526-530) edificà, al lloc de l'antic Templum Romuli i la Bibliotheca Pacis, la basílica dels Sants Cosme i Damià.
Les diferents tradicions primitives marcaven dies diferents com a festa litúrgica dels sants: 1 de novembre (tradició ortodoxa), 1 de juliol (siríaca) i 17 d'octubre (occidental). Avui es commemora el 26 de setembre tant per l'església romana com per la grega.
Se'ls coneix com a Sants Metges perquè guaarien tant homes com animals. Tots els oficis que exercien la medicina tenien Sant Cosme i Sant Damià per patrons i advocats. Antigament, el dia d'aquests sants, a Catalunya els metges no visitaven cap malalt, ja que hi havia la creença que els sants patrons vetllaven per ells i els protegien. Una recepta mèdica que se li atribueix fou preservada per Arnaldus Villanovanus. També es conserven algunes homilies en grec escrites per ell o escrites en honor seu.
Els sants metges eren patrons de la família Mèdici de Florència, per la qual cosa són molt presents en obres d'art florentines de l'època.

Relíquies

Els suposats cranis dels sants es portaren a Roma al segle X, i d'aquí a la catedral de Bremen: el 1581 Maria, filla de Carles I d'Espanya, els donà a l'església dels convent de les Descalzas Reales de Madrid, on són dipositats. Altres cranis, però, es conserven també a la Sankt-Michaelskirche de Munic, on arribaren al segle XV, i a la Catedral de Viena.
A la Basílica dels Sants Metges de Bitonto (Itàlia) hi ha la relíquia de les mans dels sants, testimoniada des del 1572; el culte a la ciutat, però, consta des del segle XIV.

Font: Viquipèdia

Imprimir

visita pastoral a nuestra parroquia de St. Cosme y St. Damià y Santuario de Loreto

jaumepujolEn el desarrollo de la visita pastoral a nuestra parroquia de St. Cosme y St. Damià y Santuario de Loreto, el pasado día 17, el  Sr. Arzobispo tuvo una reunión con todos los agentes pastorales de la parroquia. La reunión contó con la asistencia de gran parte de los/las  catequistas y de otros colaboradores de la parroquia, los cuales pudieron informar y hacer partícipe al Señor Arzobispo de las distintas actuaciones y proyectos que se llevan a cabo desde la  comunidad parroquial. El Arzobispo Jaume aprovechó la ocasión para agradecer a todos la labor realizada animando con sus consejos y opiniones  a continuar trabajando por el bien de los feligreses.  La reunión culminó con la celebración de la Eucaristía en honor de San Aníbal Maria Di Francia, fundador de  los Padres Rogacionistas, presidida por el Señor Arzobispo  y posteriormente se sirvió un pequeño refrigerio durante el cual se pudieron comentar de forma más distendida algunas anécdotas y circunstancias acaecidas durante el curso que acaba.

Alejandro Pérez de Olaguer Córdoba

Santuario de Loreto

Monnars

Santa Tecla llevant